Entrevista a Moha, saharaui residente en Tarragona


  1. Hola Moha, ets saharaui i vius a Tarragona, ens podries explicar la teva història i com es relaciona amb el devenir del teu poble? Com lluites des d’aquí?

La meva història, com la de tants nens saharauis originaris del campaments refugiats saharauis, es que vaig vindre amb les vacanses que organitzen les diferents CCAA a tot el estat Espanyol, i que em tingut la sort o la necesitat de quedar-nos a viure amb unes families de acollida que avui en dia ja formen part del passat, del present i del futur de la nostra vida. Jo concretament estic acollit fins avui en dia per una familia de Quatretonda (valencia)

Les nits de lluna plena, a la hammada argelina, ens soliem ajuntar varies families, per preguntar d ón venim, per que sempre ens parle de un Sahara amb mar, riqueza, i no aquesta calor i mal viure al desert de ningú,

Amb mes informació i millor informat , ja puc parlar d’ una ocupació per la riqueza i la por d un rei per la seva estabilitat.

Majoritariament és intentar sensibilitzar a la gent que em rodeja que el poble saharaui té un problema politic més que humanitari. Que arriban a arrelgar el conflicto politic ja no tendriem la necesitat de rebre cap ajuda humanitaria, y amb aixó deixo clarament que estem eternement agreeits per aquestes ajudes, pero cal fer més presió política. Pero desgraciadament, la política es mou amb interessos…

  1. Com està actualment la lluita del poble saharaui? Com s’organitza el teu poble per lluitar?

Portem mes de 20 anys estancats en un pla de pau que va firmar el Front Polisario i el Marror, una Pau que ni existeix ni la volen vore,

La lluita diplomática, les manifestacións, són les millors accions que portem avui en dia. Actualment es pot dir que la lluita y el conflicto en general es divideix en dues realitat. Una, la de els saharauis que viuen als territoris ocupats, que lluiten y es fan notar diariament,,,pero tot ligat a la represió del enemig. Ja només per el fet de sortir al carrer y manifestarse, sino per el simple fet de ser saharaui. Y l’altre realitat es la de els saharauis refugiats, que tenen llibertat de fer lo que volen y manifestarse cuan vulguin, pero están limitats, y per molt que cridin ningu els escolta.


3. Quins objectius a curt termini i quins altres a llarg termini tenen plantejades les organitzacons revolucionàries i amb quins mètodes tenen previst arribar-hi?

El primer objectiu sempré es la independecia del poble saharaui, però per desgracia em de parlar que el objectiu principal es que es respecten els drets humans al Sàhara Occidental ocupat per el estat Marroqui.

a llarg termini poder contruir un país lliure i sobera al nord d Àfrica. El front Polisario parla d’ una negociacio amb el Marroc, amb la observació de ONU. Però mai es descartara la lluita armada per part del poble per arribar al seu objectiu.

  1. El cas d’en Hassanna és d’actualitat, s’han fet xerrades i manifestacions per tal que l’estat espanyol li reconegui el dret de refugiat polític. Què ens en podries dir i com podríem ajudar?

Tristament es una realitat que vivim tots el saharauis residents a l’ Estat Espanyol, tant la degació de asil politic com qualsevol paper que tràmitem, es denegat per provenir de la RASD, i no del Marroc o Argel.

sempre parlem de campaments refugiats saharauis, però qui pateix en pell la ocupació son Hassana i els nostres germans que sorten cada dia a manifestar-se contra el ocupat, però son durament reprimits. I recalco un altre cop en la importancia de presionar constantment als politics de aquí.

5.Com heu viscut el canvi de les relacions internacionals a partir de la desaparició de la URSS? Som una nacio petita, aixi que la desapareció de URSS, no ens va afectar molt ja que USA, ja ajudava militarment a Marroc.
6. Quines aliances mantenen les organitzacions revolucionaries del teu poble a nivell regional i internacional? Teniu i com és el contacte amb els i les revolucionàries de les nació opressora, el Marroc?

Actualemt ens reconeixen gairebe 85 països mentras que ningu país del món reconex la soberanía del Marroc sobre el Sahara, També la Unio Africana on el Sahara occidental es membre el marroc no. Es parlar que actualmente hi ha un petit partit politic que apoya la causa saharaui al estat marroquí, però com ja sabem té poc ajuda per que es delicte al Marroc, cuestionar el tema Sahara.

7. Quin paper hi juga el marxisme com a eina teòrica i pràctica en la lluita per l’alliberament del teu poble? Com combateu l’eurocentrisme? Com van influir en la vostra lluita les teories i pràctiques de Fanon, Lumumba, Ben Bella, Sankara, Gadaffi, Mandela….? el marxisme va ser una eina molt important per què erem tots un, i dic va per qué el captalisme també s’ha fet amb ell als campaments.

Gadaffi amb la ajuda económica i militar va tenr n paper important ens els anys 80, però els seus objectius eren altres,

Mandela com al seu propi país es un orgull nacional,

8. Com és la lluita feminista del teu poble? quines reivindicacions concretes plantegen. Dins del rol que portem les dones al món àrab, la dona saharaui es i ha sigut el pilar de la nostra societat, a nivel social son elles que s encarreuen del vida cutidiana del campaments i a nivel politics poc a pic van fent-se lloc, al parlament ja en són mes de una decena, i la nostra representat al parlament Africa es una dona.
9. com es el poble saharaui, tots penses com el Front Polisario?

Sóm un poble pacific , no tots comparten el actual Front Polisario, ni tenim la matexia visió, en cuan a les vies de lluite que es porten a termini, però la lluita per un dret i la dignitat ens ajunta.

10. Com veieu la situació regional i quins són els possibles escenaris després del derrocament de Ben Alí a Tunissia, la invasió genocida de l’OTAN a Líbia, el paper d’Al-Qaeda del Magreb,..

Dura i molt perillosa, vivim en una de les zones més militaritzades de Africa, però tambe dir que desert no té portes,

Per un Magreb estable la independecia del Sahara occidental es una eina fonamental, ja que sense això no es pot contruir ni arribar a cap objectiu comú.

 

 

image_pdf

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*