Al Baix Camp, el jovent alcem la veu!


És ben clar que els dies que estem vivint marcaran un abans i un després en el desenvolupament tant del país com de la seva gent i especialment el dels joves.

La situació és complicada per a la majoria de joves, qui més qui menys té familiars a l’atur o en condicions precàries i es troba amb dificultats per emancipar-se i realitzar les seves aspiracions personals.

Aquest malestar que hem patit les classes populars ha generat un aixecament polític en els darrers anys que ha protagonitzat les desenes de marees en defensa dels serveis públics, a favor d’un habitatge digne, contra els acomiadaments, etc. Un seguit de demandes molt legitimes que a poc a poc s’han anat apagant, possiblement per una falta de coordinació que les vinculés cap a una estratègia de ruptura amb el règim heredat del franquisme.

Aquestes reivindicacions han coincidit amb l’esclat del procés independentista que ha sigut capaç de generar il·lusió i esperança en gran part de la gent treballadora i que tot i no aconseguir-ho tal i com ens agradaria a la gent d’esquerres, ha agrupat part de les reivindicacions socials.

Mirant enrere podem fer autocrítica i veure quin hauria de ser el paper dels i les independentistes d’esquerres. Unificar les lluites socials i nacionals sota una estratègia de ruptura amb l’Estat Espanyol i les seves oligarquíes ens podria haver situat en una posició molt més aventatjosa per a les classes populars de la que disposem actualment.

Per altra banda també cal fer autocrítica sobre el paper del jovent, amb el que realment ens volem fixar des de la nostra assemblea, els joves no hem tingut un paper actiu en cap dels dos processos que hem viscut, perdent així part del potencial revolucionari que Allende designava al jovent, sobre les diferents lluites de les classes populars catalanes.

Creiem que cal tenir en compte aquests dos factors per a posar-hi remei i posar-nos a treballar en clau constructiva per què els posicionaments independentistes i d’esquerres esdevinguin hegemònics entre el jovent.

Arribada a aquesta conclusió i partint de les eines que disposem actualment, hem vist que no teniem un espai capaç d’aglutinar a gran part del jovent en defensa dels interessos del poble treballador, que integrés els continguts de ruptura nacional i social amb una capacitat d’arribar a àmplies capes del jovent treballador català.

Per aquest motiu hem decidit crear la nova assemblea de joves “L’Avellana Roja”, una espai que visqui que treballi que aprengui i que ensenyi recíprocament entre els joves. Colze a colze amb les diferents entitats juvenils, per tal de posar en qüestió tot alló que els afecta amb el clar objectiu d’elevar el nivell de consciència d’un jovent fortament adormit i desmobilitzat.

Els nostres objectius a llarg termini són clars volem una república dels Països Catalans amb una economia de caràcter socialista i que superi la opressió de gènere i acabi amb el maltracte a la natura, als animals, etc. Tal i com ha vingut reivindicant des dels seus origens l’Esquerra Independentista, espai polític en el qual ens emmarquem dins de la nostra comarca.

Ara bé som conscients que els objectius estratègics, no poden ser un tòtem inamobible i hem de partir d’una forta flexibilitat tàctica que ens permeti connectar amb tots aquells espais de masses que desprenguin o que puguin desprendre un contingut rupturista per tal d’arribar al jovent desmobilitzat.

I per a arribar a aquest jovent probablement haurem d’utilitzar un llenguatge més proper que connecti amb els problemes que tenim i que defugi de maximalismes, cada petita victòria és un pas endavant per a la concienciació del jovent i de les classes populars.

És per aquest motiu que hem llançat una proposta d’objectius a mitjà termini sota el nom de “Demandes per a un futur digne per al jovent” on integrem algunes de les que creiem que són les principals problemàtiques que vivim i que creiem que poden connectar amb les necessitats dels i les joves.

Un dels altres problemes que hem detectat és la manca d’organització juvenil a nivell polític als diferents pobles del Baix Camp. La nostra comarca té 28 pobles i ciutats i tant sols a la capital podem comptar amb una trajectòria consolidada del jovent organitzat en clau independentista i revolucionària.

Però també hem pogut comprovar que als diferents pobles ja existeix una activació popular gens menyspreable, ja sigui a través de diverses plataformes locals en defensa del territori o a través de les plataformes àmplies de l’independentisme.

Per aquest motiu hem vist la necessitat de que aquesta nova assemblea de joves s’organitzes a nivell de comarca, per poder arribar a tots i totes aquelles joves amb voluntat d’implicar-se en la lluita nacional i de classe però que no trobava un espai propi per al jovent a la seva vila.

Actualment formen part de la nostra assemblea joves de 4 pobles diferents de la comarca i esperem poder arribar a molts més, ja sigui treballant colze a colze amb les diferents iniciatives que sorgeixin als pobles o amb actes propis, amb el clar objectiu d’extendre els postulats independentistes i revolucionaris a tots els indrets de la comarca.

I per poder arribar a totes aquestes capes del jovent, véiem la necessitat de que el nom d’aquest nou projecte incorporés algun element diferencial de la nostra comarca alhora que el vinculés a alló que som.

Per aixó hem escollit el nom de L’Avellana Roja. Per una banda, l’avellana que és un fruit sec típic de la nostra comarca amb el qual centenars de pagesos assalariats s’han de guanyar la vida amb condicions precàries, en un marcat cada cop més monopolitzat per les grans companyies.

Per altra banda el roig, el color que representa la nostra lluita i els nostres objectius, construïr un poble lliure on s’acabin les injusticies socials i on el poble treballador pugui prendre les regnes del seu propi destí.

A partir de tot aquest treball previ comencem a rodar, amb la il·lusió i l’esperança de poder extendre el nostre projecte arreu del Baix Camp i poder esdevenir una eina que organitzi i conciencii al jovent en el camí de la victòria.

Somrieu, per què guanyarem!

L’avellana Roja

 

image_pdf

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*