La part global de la realitat diaria


El treball, tema complex de tractar, a més des de la prespectiva local, a causa de la gran quantitat d’aspectes que podriem señalar, ja que és des d’una prespectiva local aquesta secció, que no vol dir el mateix que localista, podriem enmarcar els diferents sectors te tenen més importància i fer una panoràmica de les problemàtiques que es donen i enquadrar-les en el context actual.

Comencem amb el sector quimic, un dels principals sectors industrials i el més dinàmic de la província. També s’ha de tenir en comte tot el téixit de industria auxiliar que genera al seu voltant i serveis com poden se el transport i el manteniment. Com es veu al territori, tenim diverses poblacións amb indrustia dedicada al sector com pot ser Tarragona, Constantí, El Morell, entre d’altres. Aquest sector organitza el treball no només dels propis obrers que te treballant directament dins de les empreses concretes en primer pla, indirectament, les empreses auxiliars com ja hem dit, sinó també a la resta de la població.

Qui organitza aquest sector és qui té el poder, avui en dia és la burgesia, en aquest sector concret al territori, ésta organitzada en la patronal de la indrustia, de les quals la majoria són de capital internacional, com pot ser la DOW i la BASF entre d’altres, aixó s’ha de tenir en comte perquè en aquest món el sistema capitalista és global i hem de poder veure això en la nostra petita realitat diaria. Les problemàtiques dels treballadors, segurament en són moltes, i en aquest moment en el que es comencen a notar amb més força els atacs de la patronal és necessari destacar com cada cop es retallen els drets alhora de que els treballadors puguin defensar el seu lloc de treball amb condicions dignes.

Un altre sector estretament lligat al sector industrial químic és el transport, que àqui a Tarragona ens toca parlar del port que es el principal punt d’entrada i de sortida que permet la circulació de mercaderies. Un altre exemple que tenim al nostre territori de la globalitat del mercat capitalista, ja que és la entrada de les exportacions que venen del Mediterrani per arribar a Europa, dels quals els recursos més importants, és el petroli que ve de l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica. En el cas dels problemes que afronten els treballadors, és al igual que altres sectors, la precarització del treball com a succeït fa poc amb el conflicte dels estibadors.

Ara passem al sector del turisme, que també és un dels sectors importants de la zona, a més ara que comença la temporada de primavera que comencen a demandar treballadors per atendre als turistes que comencen a venir. La problemàtica d’aquest sector ja es de sobr coneguda, la temporalitat dels contractes, els baixos salaris i la facilitat de l’empresa per cometre tot tipus d’abusos sobre les condicions laborals a causa de les caracteristiques del sector i la dificultat per part dels treballadors pe defensar els seus drets. En aqueta situació tenim els grans hotels, parcs temàtics, fins a petites i mitjanes empreses.

Mes o meny és una vista de com s’organitza el treball al nostre territori i quins són els sectors que regulen la nostra realitat com a treballadors. També no hem d’oblidar la quantitat d’aturats que hi ha al territori i el que comporta. De fet podem concloure que de la nostra realitat local i cootidiana només hem extret uns exemples de la tendéncia que dur l’estat espanyol i el paper de periferia li otorga la divisió del treball a nivell europeu i global.

 

El Xiquet del Pa

 

image_pdf

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*